Geneesmiddelen mee op reis – Huisartsenpraktijk Polsbroek – Polsbroek

Griep- en pneumokokken vaccinaties 2023

De jaarlijkse griepprik beschermt tegen de ernstige gevolgen van griep (influenza). Mensen van 60 jaar en ouder, en mensen van alle leeftijden met hart- en vaatziekten, longziekten, diabetes, nieraandoeningen en mensen met weinig afweer, lopen extra risico om ernstig ziek te worden door de griep. Als u in een risicogroep zit, ontvangt u een uitnodiging voor de (gratis) griepprik. Een griepprik is niet verplicht. U kiest zelf om wel of niet van het aanbod gebruik te maken.

Dit najaar ontvangen mensen van 63 jaar tot en met 66 jaar (geboren vanaf 1-1-1957 tot en met 31-12-1960) een uitnodiging voor een gratis pneumokokken vaccinatie. U kunt deze prik tegelijk krijgen met de griepprik. De prik tegen pneumokokken krijgt u dan in uw andere bovenarm. De pneumokokkenvaccinatie werkt 5 jaar.

Wanneer u voor de griepvaccinatie (en pneumokokkenvaccinatie) in aanmerking komt, krijgt u hiervoor een uitnodiging per post. Wilt u uw uitnodigingsbrief meenemen als u de prik komt halen?

U kunt de griepprik halen op de praktijk op;

Wanneer:    Donderdag 2 november 2023

Tijdstip:     tijdstip staat vermeld in uw uitnodiging.

Plaats :      Medisch Centrum Polsbroek, Jonglevenweg 1

 

Let op! Het telefonisch spreekuur is veranderd. U kunt de assistente bellen met de vraag of de dokter u terug wil bellen.  Zij plannen u in de agenda, en de dokter belt u dan terug.

 

Welkom op de website van huisartsenpraktijk Polsbroek

Bij Huisartsenpraktijk Polsbroek bent u 5 dagen in de week van harte welkom. U treft er bijna altijd dezelfde huisarts: J. Kruijt. Alleen bij nascholing of vakantie is er een vervanger.

De praktijk heeft een apotheek en is gecertificeerd. Hij voldoet dus aan alle actuele kwaliteitseisen. Een groot voordeel van onze huisartsenpraktijk: maakt u 's ochtends bijtijds een afspraak, dan kunt u vaak dezelfde dag nog terecht.

Twijfelt u of u naar de dokter moet?

Twijfelt u of u naar de dokter moet? Kijk dan eerst op Thuisarts.nl voor goede informatie.

Of download de app 'Moet ik naar de dokter?' via de appstore/google play of de officiële site:

Zelfzorg - Moet ik naar de dokter - Huisartsenpraktijk Koolhoven

Huisartsenpraktijk Polsbroek
Jonglevenweg 1 3415 PP Polsbroek

Geneesmiddelen mee op reis

Gebruikers van geneesmiddelen die onder de opiumwet vallen kunnen deze niet zomaar meenemen naar het buitenland. Hiervoor is een verklaring nodig.

Een opiumwetsmiddel is een stof met een bepaalde werking op het menselijk bewustzijn. Deze middelen worden ook wel ‘verdovende middelen’, ‘narcotica’ of ‘drugs’ genoemd. Een groot aantal geneesmiddelen bevat zo’n opiumwetsmiddel. Opiumwetsmiddelen vallen onder de Opiumwet en zijn verdeeld in twee lijsten. Op lijst I van de Opiumwet staan de zogenoemde ‘hard drugs’, zoals heroïne, maar ook zware pijnstillers en het geneesmiddel Ritalin. Op lijst II staan de zogenaamde ‘soft drugs’, zoals hennepproducten en slaap- en kalmeringsmiddelen.Voor de complete lijsten I en II ga naar de website: www.hetcak.nl

Er bestaan twee verschillende verklaringen:

Let op, de verklaringen moeten gecontroleerd worden door het CAK. Wanneer u buiten het Schengengebied reist, dient het ook gelegaliseerd te worden door het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Klik hier voor de brochure over de regeling van medicijnen op reis

Schengenlanden

De Schengenlanden zijn België, Malta, Denemarken, Nederland, Duitsland, Noorwegen, Estland, Oostenrijk, Finland, Polen, Frankrijk, Portugal, Griekenland, Slovenië, Hongarije, Slowakije, Italië, Spanje, Letland, Tsjechië, Liechtenstein, IJsland, Litouwen, Zweden, Luxemburg en Zwitserland

In veel landen is het bezitten en gebruiken van opiumwetsmiddelen streng verboden. Om geneesmiddelen die een opiumwetsmiddel bevatten legaal mee op reis te nemen is een verklaring nodig.Waarschuwing: reizen naar het buitenland zonder verklaring voor een geneesmiddel dat onder de Opiumwet valt is strafbaar.
Meer weten over Schengenverklaring? Op de website www.hetcak.nl staat alle informatie over reizen met medicijnen.
Ook kunt u bellen naar: 0800 – 2108

Bron: HetCAK.nl